Wil ik wel echt een hond?
Een hond als kameraad! Voor velen van ons is het leven zonder hond ondenkbaar. Of het is een droom. Een droom om ooit een eigen hond te hebben. Helaas blijkt die droom in de werkelijkheid veel te vragen. Van tevoren is het lastig te bedenken hoe je leven verandert als je een hond neemt. Een dagje weg of op vakantie? Het kan niet meer zomaar. Een hond neemt ook nog eens een aardige hap uit je salaris, elke maand weer.
Wat vraagt een hond van mij?
Een hond vraagt :
- tijd
- gezelschap
- geld
- opvoeding
Is het met een van die vier punten niet in orde, dan vormt dat niet alleen risico voor de hond. Ook voor jou en je gezin is het heel verdrietig als blijkt dat je eigenlijk helemaal geen hondenbezitter kunt zijn. Of wilt zijn. Of er niet zo veel plezier aan beleeft, als je vooraf dacht.
Doe tip
Schrijf op een memo en plak die op je koelkast: Wat lijkt me leuk aan een hond? Wat niet? Pak de memo er weer bij als je op pad gaat om je hond te kiezen. Past een hond wel echt bij je? En deze hond ook?
Wat kan er gebeuren als ik een verkeerde keuze maak?
Veel honden komen in het asiel doordat leven met een hond tegenvalt. Ellendig voor de hond! En je moet er toch ook niet aan denken dat je onbedoeld dierenleed veroorzaakt? Of voor onverwachte kosten of verdriet komt te staan?
Bekijk de video: Wat komt er kijken bij een hond?
Je kunt dat makkelijk voorkomen door je goed voor te bereiden. Wist jij:
- Dat een hond wel vier keer per dag uit moet? En twee uur van je tijd vraagt? Om te wandelen, verzorgen, opvoeden, etc.
- Dat een hond veel gezelschap en aandacht nodig heeft? Na gewenning kan een hond op een dag maximaal zes uur alleen zijn.
- Dat een hond minimaal 50 tot 100 euro per maand kost? Voor voer, verzorging, etc.
- Dat het opvoeden van een hond veel tijd en energie kost? Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Wist je dat honden zelfs een puberteit kennen?
Een hond kan een waardevolle aanvulling zijn op je leven. Hoe meer je vooraf bedenkt wat een hond gaat veranderen in je leven, hoe groter de kans dat je lol gaat beleven aan je hond. En dat jij een hond kan bieden wat hij écht nodig heeft.
De hond die jij kiest, kan niet kiezen wie hém kiest. Daarom is het aan jou om te zorgen dat jullie het samen leuk gaan hebben! Je hond is minstens tien jaar bij je, met al zijn voor- en nadelen.
Welke hond past bij mij?
Je bent eruit, een hond past bij je! Je hebt genoeg tijd, gezelschap, geld en energie om hem op te voeden. Maar dan… Welke hond is dé hond voor jou? Veel mensen kiezen de hond die ze het mooist vinden. Natuurlijk mag je afgaan op uiterlijk. Maar… het is bij het samenleven met de hond, niet anders dan bij samenleven met een partner! Het begint bij de ‘looks’, maar of je het echt leuk hebt samen, zit vooral in de ‘match’. Kijk deze video maar eens: Welke hond spreekt je aan?
Weten welk type hond bij je past? Wordt Woefwijzer...doe de test.
Wat is erfelijk gedrag?
De ene hond is de andere niet. Als een hond geboren wordt, heeft hij al bepaalde eigenschappen. Dat was vroeger nodig om te overleven. Als mens hebben we bepaalde eigenschappen uitvergroot. Een herdershond kan het dan bijvoorbeeld niet laten om te herderen. Vroeger was dat voor een schaapsherder erg belangrijk. Maar vandaag de dag zijn nog maar weinig honden aan het werk. Dan zijn die eigenschappen niet meer zo nuttig. Als een jachthond tijdens een wandeling achter wild aan gaat, is dat helemaal niet de bedoeling! En een schapenhond die de kinderen bij elkaar drijft, is ook niet wat we willen.
Toch kan dat wel gebeuren. Je kunt namelijk invloed uitoefenen op wat in de hond zit, maar je kunt het nooit helemaal uit hem halen. Een jachthond jaagt, een herdershond ‘herdert’. Juist daarom is het belangrijk dat je een hond niet alleen kiest omdat je hem mooi vindt, maar ook omdat hij bij je past.
Sommige honden vragen meer! Elke hond verdient een goede match. En sommige honden vragen meer, Gedragsdeskundige Peter Martens legt dit fantastisch uit in deze video.
Doe tips
- Ga naar het park, of een hondenspeelweide. Kijk eens goed naar de honden die daar lopen. Hoe zijn ze? Zie je eigenschappen van rassen terug? Zie je bijvoorbeeld Terriërs gaten graven? Zou je dat vervelend vinden als het in jouw tuin gebeurt? Of zie je een Beagle zijn neus achternagaan? Past dat bij je?
- Zoek op internet de rasvereniging (https://www.houdenvanhonden.nl/rasverenigingen/) op van een ras dat je leuk vindt. Staan er op de site ook minder leuke kanten van het ras? Elk ras heeft die minder leuke kanten. Net zoals mensen niet perfect zijn, zijn honden het ook niet. Een goede rasvereniging geeft daarover uitleg. Zo kan lezen of het type hond bij je past.
Heeft de rasvereniging binnenkort een activiteit? Kun je daar heen om eens wat verschillende honden van je voorkeursras te bekijken? Vraag daar wat mensen leuk vinden en wat ze minder leuk vinden aan hun hond.
Ben je niet op zoek naar een bepaald type hond? Of wil je een kruising? Ga dan eens bij een hondenschool/vereniging (https://www.doggo.nl/overzicht-hondenscholen) in de buurt kijken. Welke honden daar vind je leuk? Waarom? Wat vinden de hondenbezitters het leukst en minst leuk aan hun hond? Past dat bij je?
Wat bepaalt de optimale match met je hond?
Of een hond bij je past wordt met name bepaald door het karakter van de hond. Elke hond heeft zijn eigen karakter. Dat lijkt vaak op het karakter van de moederhond en de vaderhond: de honden waaruit deze hond is geboren. Daarnaast is het ras of type hond van invloed. Een Beagle is geen Jack Russell, een Akita geen Rottweiler.
Zoek je jóuw hond uit? Zet dan eerst eens op een rijtje:
- Woon je in een stad, dorp, of juist op het platteland?
- Woon je in een flat of huis met tuin?
- Wil je met je hond een hondensport gaan doen?
- Hoeveel tijd wil je wandelen?
- Hoe is je gezinssituatie, kinderen, beschikbare tijd (thuis)?
- Wil je een hond die zich steeds op jou richt of liever een die onafhankelijker is?
- Hoe verzorgend ben je, wil je je hond elke dag borstelen/kammen, of liever nauwelijks?
Bij al die wensen past een bepaald ras of type hond én een karakter van de moederhond en vaderhond die jouw puppy krijgen.
Hou vooral ook rekening met de gezonde bouw en gezondheid van de hond! Een gezonde hond heeft geen extreme vormen. Dus geen hele lange oren, hele diepe rimpels in zijn huid, hele zware vacht, hele korte poten of juist een heel groot lijf. Om te kunnen ademen is een goede snuit belangrijk.
Sommige honden krijgen een hele speciale rol in het leven! Kijk deze video maar eens over Jelle:
Doe tip
Bouw je eigen hond! Wat is het effect van een extreem uiterlijk? Download Gezonde Hond App!
Let op! Een kruising is niet als vanzelf gezonder dan een rashond! Als je twee honden met heupproblemen kruist, zullen die heupproblemen er niet ineens niet meer zijn. Een kruising met een platte neus, zal net zo goed benauwd zijn als een rashond met een platte neus. En wil je iets weten over het gedrag van een kruising? Kijk of je kunt achterhalen welke rassen erin zitten. Daarvan zie je vaak de eigenschappen terug in de kruising.
Welke rassen/typen vragen meer? Waarom?
Door de jaren heen hebben mensen allerlei soorten honden gemaakt. Vroeger werden die gebruikt bij het werk van mensen. Bijvoorbeeld om dieren bij elkaar te houden (herderen). Er zijn nu ongeveer 350 geregistreerde rassen wereldwijd.
De rassen worden ingedeeld in rasgroepen. Zo’n ‘rasgroep’ bestaat uit hondenrassen die vroeger voor vergelijkbaar werk werden ingezet. Herdershonden werden bijvoorbeeld ingezet voor het bijeenhouden van schapen. Vanwege dat werkdoel, lijken binnen een groep hondenrassen vaak op elkaar. Zowel hun uiterlijk als hun gedrag. Wil je meer weten? Kijk eens op houdenvanhonden.nl.
Om een idee te geven welke hond bij je past, vind je hier per rashondengroep kenmerken. Natuurlijk is elke hond een individu en kun je ze niet alle over één kam scheren, maar een startpunt van wat je mag verwachten, geeft het wel.
Herdershonden en Veedrijvers
(zoals de Briard, Duitse Herder, Mechelse herder, Schapendoes)
Herdershonden zijn middelgrote tot grote honden met een lijf dat erg lijkt op het lichaam van een wolf. De vacht beschermt tegen weersinvloeden. Meestal zijn Herdershonden gehecht aan en gericht op hun eigen groep. Dit kunnen mensen zijn, of honden, of andere dieren, als deze bij de groep (het gezin) horen. Herdershonden reageren vaak sterk op dingen die om hen heen gebeuren. Ze kunnen ‘hun groep’ of dingen die daarbij horen (en dat kan zelfs een fiets of rugzak zijn) erg verdedigen.
Voordelen:
Herdershonden leren graag. Ze blijven vaak dichtbij de eigen groep en hebben daardoor minder de neiging om weg te lopen. Sport en spel en een actief leven is hen op het lijf geschreven.
Nadelen:
Krijgen herdershonden te weinig actie van jou, dan kunnen ze er zelf naar op zoek gaan. Ze kunnen dan bijvoorbeeld fietsen gaan najagen. Onbekende mensen en honden zijn niet automatisch ‘vriend’. Vanuit beschermdrift kan de hond hen willen verjagen, van huis, haard of de groep (als je aan het wandelen bent).
Pinschers, Schnauzers, Molossers, Zwitserse Sennenhonden
Pinschers en Schnauzers (zoals de Dwergschnauzer, Duitse Pinscher)
Deze honden hebben pezige, lenige lijven. Pinschers zijn kortharig en Schnauzers ruwharig. Ze zijn actief, alert en fel van aard.
Voordelen:
Deze honden letten erg op hun omgeving. Ze leren snel, maar ook minder gewenst gedrag zit er snel in. Zeker ook omdat ze zelfstandig beslissingen nemen.
Nadelen:
Felheid en blafferigheid hoort bij deze honden. Het zijn meer ‘actieve doeners’, dan hartelijke allemansvrienden.
Molossers (zoals Bordeaux Dog, Newfoundlander) en Zwitserse Sennenhonden
Molossers zijn zwaarder gebouwde honden, meestal met een dichte vacht. Ook deze honden kunnen flink aan hun groep gehecht zijn. Ze zijn vaak honkvast en beschermend over hun woongebied. Het zijn over het algemeen minder actieve honden. Minder geschikt dus voor lange wandelingen of fietstochten. Waakzaamheid en zelfstandigheid zit in hun aard.
Voordelen:
Een Molosser is over het algemeen rustig. Hij loopt je niet snel voor de voeten. Een Molosser breng je niet snel van zijn stuk. Vele lange wandelingen en bezigheid bieden, zijn vaak minder nodig.
Nadelen:
Omdat deze krachtige honden ook een sterke wil hebben, zijn ze niet altijd makkelijk op te voeden. Op volwassen leeftijd zijn mannetjeshonden soms minder goed met andere mannetjeshonden en vrouwtjeshonden minder goed met andere vrouwtjeshonden.
Terriërs
(zoals Jack Russell, West Highland White Terriër-Westie)
Dit zijn taaie, vasthoudende dieren. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels en actief. Ze zijn ruwharig of kortharig. De ruwharigen hebben geregeld een trimbeurt nodig. Terriërs zijn van nature minder geschikt om rustig samen te leven met andere, kleine dieren. Daarvoor is hun oorspronkelijke jachtinstinct vaak nog te sterk aanwezig. Ook naar andere honden is de Terriër niet altijd even vriendelijk.
Voordelen:
Met een Terriër haal je een hele persoonlijkheid in huis. Je zult je niet snel vervelen. Het zijn doenerige honden die willen meebeleven.
Nadelen:
Terriërs zullen zelden een stap opzijzetten als iemand ze dwars zit. Van nature hebben ze de neiging om het gevecht aan te gaan, zowel met honden als met mensen. Verveling ligt bij deze honden snel op de loer. Dat kan tot ongewenst gedrag leiden. Denk aan het aanblaffen van passanten of het slopen van meubels.
Teckels
Teckels zijn honden met korte pootjes en lange ruggen, wat ze kwetsbaar maakt voor bijvoorbeeld rugproblemen. Er zijn verschillende vachttypen en groottes. Ze zijn net als Terriërs vaak eigenzinnig en gaan graag hun neus achterna, ongeacht wat jij daarvan vindt.
Voordelen:
Het aanpassingsvermogen van Teckels is vrij groot. Een groot of klein huis, regelmatig wat kortere of langere wandelingen, het kan vaak allemaal.
Nadelen:
De relatief lange rug van de teckel maakt hem gevoelig voor rugproblemen. Blaffen doen Teckels graag: uit waaksheid, uit opgefoktheid, verzin het maar. Hun onverschrokken aard (in combinatie met hun kwetsbaarheid) kan tot problemen leiden met andere honden.
Spitsen en Oertypen
(zoals Alaskan Malamute, Siberische Husky, maar ook Mexicaanse en Peruaanse naakthond)
Honden in deze groep doen regelmatig aan wolven denken, door hun dichte uitstaande vacht en de vorm van hun hoofd. Hoewel ook de naakthonden in deze groep zijn ingedeeld! Veel van de wolfachtige typen tonen nog veel oorspronkelijk gedrag zoals jachtgedrag.
Voordelen:
Voor de sportieve mens zijn dit de honden die onvermoeibaar mee kunnen. Hun gehardheid maakt het buitenleven hun ding. Hun natuurlijk gedrag is vaak een lust om te observeren. De naakthonden zijn hierin uiteraard anders en hebben vaak een aanhankelijk karakter.
Nadelen:
Het sterk aanwezige jachtinstinct, maakt dat deze honden dieren als katten, kippen, schapen ook echt kunnen doden. Ze vragen vaak veel beweging. Voor de sledehonden is trekken aan de lijn echt een punt. Bij de naakthonden kan de verzorging van de huid een flinke klus zijn!
Jachthonden
(Basset, Cocker Spaniël, Drentse Patrijshond, Ierse Setter, Labrador Retriever)
Jachthonden worden verdeeld in drie groepen:
- Lopende honden, zweethonden en verwante rassen
- Staande honden
- Retrievers en waterhonden
Allemaal leiden ze graag een actief leven. Hoewel er duidelijke verschillen zijn in hoe actief ‘actief’ is. Een aantal van de rassen binnen deze groep staat bekend als eigenwijs. Een aantal staat bekend als gericht op samenwerking.
Voordelen:
De meeste honden in deze groep zijn vriendelijk, ook naar vreemden. De sportieve rassen zijn in voor de meeste sporten. De minder sportieve rassen zijn beter geschikt voor minder actieve mensen.
Nadelen:
De grootste hobby van veel jachthonden is het achternagaan van hun neus. Er wordt wel gezegd: ‘Een jachthond loopt niet weg, maar ergens achteraan’. Maar weg is weg, en ze kunnen lang op pad zijn! Een deel van hen kan dan ook niet los als ergens herten of andere wilde dieren lopen. De behoefte aan beweging is soms zelfs te groot voor sportieve mensen en watergerichte honden hebben vaak een onbedwingbare neiging (vies) water in te duiken.
Gezelschapshonden
(zoals Maltezer, Shih Tzu, Vlinderhond)
Gezelschapshonden zijn, zoals het woord al zegt, gesteld op gezelschap. Vaak zijn het kleine honden, die veel (vacht) verzorging nodig hebben. Geringe afmetingen kunnen hen kwetsbaar maken. Het zijn echter lang niet altijd doetjes. Er zitten soms pittige karakters bij, ook omdat ze vroeger moesten waken. Dat laatste maakt dat veel gezelschapshonden veel blaffen.
Voordelen:
Gericht op en graag bij mensen. Over het algemeen is hun behoefte aan activiteit niet overmatig groot.
Nadelen:
Lang alleen zijn past bij geen enkele hond, maar zeker ook niet bij deze honden. De soms intensieve vachtverzorging kan veel tijd en geld vragen. Buurtproblemen door blafoverlast worden ook regelmatig gemeld.
Windhonden
(zoals Deerhound, Greyhound, Whippet)
Windhonden zijn meestal mensvriendelijke, zachtaardige honden. In huis zijn ze rustig. Ze liggen daar graag op een warme, comfortabele ligplaats. Buiten zie je ineens een andere kant. Onvoorstelbaar hard rennen kunnen ze dan. Daarbij kunnen ze op zicht aan het jagen slaan. Als ze zich op een prooi gericht hebben, zijn ze nauwelijks nog te bereiken.
Voordelen:
Kalm gezelschap in huis. Ze stellen zich vaak zachtmoedig op naar mensen en blaffen weinig tot niet.
Nadelen:
Neiging tot zichtjagen kan risico opleveren voor de hond en zijn omgeving. Wettelijk is het verboden voor deze 'lange' honden om los te lopen en soms is een hond van dit ras erg op zichzelf. Volgzaamheid en gehoorzaamheidssporten zijn minder hun ding.