Hoe voed ik een hond op?
Een hond opvoeden is helemaal zo makkelijk nog niet. Veel mensen denken dat een hond ‘braaf wordt geboren’. Helaas: een hond heeft een eigen karakter en wordt geboren met bepaalde eigenschappen. Veel herdershonden hebben bijvoorbeeld de neiging om het huis blaffend te bewaken en veel jachthonden om iets (na) te jagen. Dat zit als het ware ‘in de hond’ en krijg je er niet altijd uit. Zeker niet met alleen het geven van een fijn thuis (hoe belangrijk ook!). Het opvoeden van een hond is soms best zwaar. De basis is: je hond belonen én begrenzen. Zo ga je samen goed op weg.
Als je gaat opvoeden wil je enerzijds je hond warmte en ondersteuning bieden. Je moedigt hem bijvoorbeeld aan als hij iets goed doet. Anderzijds wil je hem in de gaten houden en bijsturen als hij dingen doet die je niet wilt zien. Met deze vijf tips, geef je je opvoeding vorm. Zoek vooral een goede hondenschool of vereniging voor nuttige handvatten en een fijne leerzame tijd met je hond.
Hoe voed je een hond op?
- Zorg voor een omgeving die veilig is en waarin ‘iets te beleven’ is.
- Richt je op gewenst gedrag. Merk het op, beloon het en leer het in stapjes aan.
- Stel duidelijke regels op en handhaaf ze.
- Heb reële verwachtingen van je hond.
- Zorg voor ontspanning en rust.
Zorg voor een omgeving die veilig is en waarin genoeg te beleven is
Elk levend wezen heeft veiligheid nodig. De opvoeding van een puppy of jonge hond begint dan ook bij het bieden van een veilige omgeving. Dat betekent onder andere: geen zaken waar de hond zich aan kan bezeren in zijn omgeving. Bovendien eten honden soms dingen die slecht voor ze zijn. Berg die goed op. Denk aan chocolade en rozijnen, maar ook aan slakkenkorrels. Tot slot houdt een veilige omgeving ook in dat je ongewenst gedrag voorkomt. Kauwt je hond op schoenen? Zorg dat die niet rondslingeren. Heeft je hond de neiging om op de bank te gaan liggen en wil je dat niet? Zorg dan dat de bank geblokkeerd is, als je er niet bent. Voorkomen: het voorkomt gewoontes en je maakt het jezelf een stuk makkelijker.
Een veilige omgeving dus. Aan de andere kant wil je je hond wel genoeg te beleven geven. Honden zijn dol op avontuur en leuke dingen. Echter, omdat wij een druk leven leiden, is hun leven soms saai. Maak de omgeving van je hond daarom afwisselend op een leuke manier. Zo voorkom je dat de hond zich verveelt. Bovendien voorkom je ook ongewenst gedrag (het zoeken van eigen hobby’s door de hond). Dat begint simpel met het bieden van verschillende manden/rustplekken op fijne, rustige plaatsen in huis en door het geven van goed, veilig kauwmateriaal en hondenspeelgoed. Meer doe je door vermaak te bieden, bijvoorbeeld door het aanbieden van hersenwerkvoorhonden.nl.
Richt je op gewenst gedrag. Merk het op, beloon het en leer het in stapjes aan
Opvoeden is gewenst gedrag aanleren! Dat begint bij het opmerken als je hond braaf is. Gek genoeg missen we het namelijk meestal als de hond braaf is. Hij is dan zo lekker rustig dat wij opgaan in onze telefoon, tablet of iets anders. We zien hem op zo’n moment helemaal niet. Terwijl honden dol zijn op onze aandacht. Zij hebben geen telefoon of tablet. Zo hebben ze snel door dat niet braaf zijn ze meer (aandacht) oplevert dan braaf zijn. Ook als je boos reageert, kan de hond dat fijner vinden dan geen aandacht krijgen.
Merk het dus op als je hond rustig op zijn plaats ligt. Merk het ook op als hij stil is, als er iemand voorbijloopt. Kijk je hond met een zachte blik aan en beloon hem met je stem. Wil je bepaald gedrag aanleren? Dan is er meestal meer nodig dan een vriendelijke stem of aai. Bedenk dan welke kleine stapjes naar het gewenste gedrag toe leiden. Oefen die stapjes met de hond. Met een beloning als een balletje of voertje op het moment dat de hond het goed doet, gaat dat het snelst. Wil je je hond bijvoorbeeld leren om op jouw signaal naar zijn plaats te gaan? Leer hem dan eerst op die plaats zijn voor iets lekkers. Gaat dat goed? Dan leid je hem vanaf een half metertje naar zijn plaats en geef je hem iets lekkers en daarna van steeds iets verder weg. Als de hond snel en goed, vanaf een grotere afstand naar zijn plaats gaat, kun je ‘een commando’ gaan geven. Dat is een signaal voor zijn gedrag. Zeg bijvoorbeeld ‘plaats’ net voordat hij naar zijn plaats gaat lopen. Zo leert hij wat ‘plaats’ betekent. Een hondenschool of vereniging kan je meer leren over stapsgewijs dingen aanleren aan je hond. Er is veel te leren! Over de timing van je aanwijzingen en beloningen bijvoorbeeld. Dat is echt iets wat hele goede trainers tot in de puntjes oefenen.
Doe tip
Schrijf op een memo en plak die op je koelkast: welk gedrag bij jouw hond is echt belangrijk voor je? Moet hij feilloos hierkomen, zitten bij een begroeting, meelopen zonder trekken? Hoe kun je zorgen dat je hond dat gedrag ook leert?
Stel duidelijke regels op en handhaaf ze
Bij opvoeden staat het aanleren van gewenst gedrag centraal. Toch ontkom je daarnaast niet aan het stellen van grenzen en regels. Die horen er ook bij. Ze bieden bovendien veiligheid en rust voor de hond. Weten waar je aan toe bent, is immers belangrijk, voor iedereen. Voed je met meer mensen de hond op? Spreek dan duidelijke regels af. Niet op de bank is bijvoorbeeld bij niemand op de bank en niet bedelen aan tafel is niet de ene keer wel en de andere keer niet bedelen. Denk vervolgens na over hoe je zorgt voor naleving van regels. Haal je de hond bijvoorbeeld rustig weg aan zijn halsband als hij in de tuin een gat graaft en je dat niet wilt? Of draait bezoek zich om als de hond de aangeleerde zit verbreekt en toch een keer opspringt, om zo te voorkomen dat de hond (veel) aandacht krijgt voor het ongewenste opspringen? Ook bij het begrenzen, kan een goede hondenschool of vereniging helpen.
Heb passende verwachtingen van je hond
Uit onderzoek blijkt dat veel toekomstige en nieuwe hondenbezitters een te rooskleurig beeld hebben van het hebben van een hond. Dat kan zelfs leiden tot het wegdoen van de hond, als er teleurstellingen ontstaan. Op welke verwachtingen gaat het zo al mis?
- Mensen zien de hond als stripfiguurachtige held. Of denken dat deze enorm slim is. Of zich schuldig kan voelen. Dat laatste bijvoorbeeld na het ‘stelen’ van eten. Wat wij als ‘schuldig’ zien, is echter een reactie op onze boze blikken. Het is jammer als we op die manier ‘verkeerd’ kijken naar de hond. We begrijpen hem dan namelijk minder goed. Terwijl juist goed begrip leidt tot betere begeleiding. Als we begrijpen dat de hond ‘het niet kan snappen’, bergen we bijvoorbeeld eten goed weg. De hond kan het dan niet pakken. Dat scheelt voor iedereen vervelende emoties.
- Mensen denken dat een hond ’van nature braaf is’. De hond moet komen als hij geroepen wordt, niet weglopen, rustig zijn. Als je denkt dat de hond zo wordt geboren, bereid je je te weinig voor op wat je moet doen om hem deze dingen aan te leren. Het opvoeden van een hond kost veel energie. Het vraagt daarnaast veel geduld en herhaling. Door die energie erin te stoppen, krijg je een brave hond. Dat is veel fijner voor jou, voor je omgeving en ook voor de hond. Als hij braaf wordt door je inzet, mag hij vaker mee op pad, wat hij erg leuk zal vinden.
- Mensen verwachten dat de hond de kinderen bezighoudt en leert ‘liefhebben’. Een hond kan waardevol zijn voor opgroeiende kinderen. Dat gaat echter niet vanzelf. Het vraagt veel goede begeleiding van ouders/verzorgers. Vaak vele jaren lang!
- En misschien nog wel de grootste misser: niet beseffen hoeveel tijd en energie je hond vraagt. Wanneer de zorg van de hond meer vraagt dan verwacht, wordt de hond eerder weggedaan. Verwacht dus dat jij er voor je hond bent, de hond niet voor jou. Juist dan zal hond je ontzettend veel brengen!
Zorg voor ontspanning en rust
Zorg voor ontspanning en rust. Het lijkt in tegenspraak met de afsluiter van de vorige tip, maar dat is het niet. Er zijn namelijk hondenbezitters die zo veel en vaak met hun hond bezig zijn, dat ze er gestrest door raken. Stress die de hond kan overnemen of ervoor zorgt dat de hond niet genoeg rust krijgt. Je kunt dit voorkomen door rustmomenten in te bouwen. Geef je hond een veilige rust/slaapplek; uit de loop. De hond leert daar rusten, terwijl jij je ding kunt doen. Zo kom je beide ook voldoende toe aan ontspanning.